FORÆLDREGUIDE

Guide til engelske Pokemon kort

 

Pokemon web er lavet med det eneste formål, simpelt og nemt at hjælpe forældre til at købe de rigtige Pokemon kort. Vi har alle været der. Ungerne er blevet vilde med Pokémon kort, du sidder som forælder, ved intet og tænker HJÆLP!! Frygt ej, her er begynderguiden som kan hjælpe dig med at sætte barnets behov i perspektiv.

Første ting først: Pokemon kort findes i to forskellige typer: I børne-tale Glimmer og ikke Glimmer. I Pokemon tale: Holo / Non Holo.

Holo & Reverse Holo

Glimmer (Holo) kortene kommer i to forskellige formater: Holo og Reverse Holo. Et Holo kort vil have glimmer inden i selve billede, hvorimod der ved et reverse holo kort vil ses glimmer rundt om billede-delen og ikke inde i selve billede. Det er hyppigst sådan at man indenfor nyere Pokemon kort vil opleve en lidt højere pris på rev. holo kort. Dette da rev. Holo er en ‘genganger’ af non-holo kortet og det derved trækkes lidt mindre hyppigt, end holo kortet der reelt indgår i sættet.

Sjældenhed

Symbolet for hvor sjældne kortet er ses i nederste venstre/højre hjørne, og er følgende:

Cirkel: Alm.
Ruder: Ualm.
Sort stjerne: Sjælden
Sølv stjerne: Ultra sjælden – V, VMax, Gx & Ex kort

 

Articuno Gx

Gx, Ex & Mega Ex

Du har sikkert hørt dit barn tale om Ex og Gx. Men hvad er egentligt forskellen? Ex er lavet først, og er altså en ældre udgivelse. Dette betyder også, i hvert fald på vores side, at Ex kort er billigere.

Derudover gælder at, Ex kort har en lavere HP end Gx. HP værdien ses i øverste højre hjørne, og er et udtryk for hvor mange liv Pokemon’en har, altså hvor meget den kan klare i kamp. Her kan også andre ting spille ind som fx Gx kraft, som ses i Gx-feltet midt på kortet. Disse tal under billede repræsenterer Pokemon’ens angrebs kraft.

V & Vmax

V kort kan på mange måder relateres til Gx kortene. Disse eksisterer, ligesom Gx, med og uden riller (full art). Full art kortene (altså dem med riller), er benævnet V & VMax og har ligesom Gx full art også en højere HP, end de almindelige uden riller.

VStar

Sidste skud på Pokemon-stammen er benævnet VStar. VStar kort kommer både i Full art og Rainbow. Vstar kan i forhold til sjældenhed sammenlignes med Vmax kort.

Shiny

De første shiny kort udkom i Hidden Fates i 2019. Efterfølgende er de udgivet i Shining Fates & som et enkelt kort i Champions Path. Alle 3 sæts er såkaldte ‘holiday’ sæts, hvilket betyder udgivelsen er en ‘mellemliggende udgivelse’, som derved ikke udgives i løse boostere eller boostere boxe, men kun kan fåes i box. Et eksempel på en box kunne være elite trainer box eller tins mm. Shiny kort har ofte en høj(ere) værdi, hvorved selv holo versionen af et shiny kort nemt kan koste 150-500kr, de findes dog også i billigere udgaver – helt ned til ca. 30 kr. Shiny kortene er dermed udgivet i versionerne: Holo, V & Vmax, af sidste nævnte er  – blandt mange andre, den super populære Shiny Charizard Vmax. Har man svært ved at overskue præcis hvilke kort der er shiny, kan man altid kigger ved kort nummer i nederste højre hjørne. Her vil et shiny kort altid hedde SV-foran nummeret. Der udover er et Shiny kort karakteristisk ved kortets stjerneligende symboler i billede.

Se evt. shiny kort her:https://pokemonweb.dk/shiny-kort/

 

Shiny Inteleon SV027/SV122
Shiny Inteleon SV027/SV122
 

Hvordan læses data på kortet?

Nu har du styr på det mest basal, hvilke kort er bedst og hvordan det ses. Men hvad betyder resten af kortets informationer? På billede nedenfor kan ses en oversigt over kortets informationer og betydningen af disse. For børn der ikke spiller efter spillets gængse regler, er disse informationer ofte irrelevante. Det kan dog for nysgerrige sjæle alligevel være interessant. – Det viste kort er i øvrigt både shadowless & 1. edition, hvilket gør det til et af de mest værdifulde kort på markede. HUSK altid, at et kort i dårlig stand er intet værd, lige meget hvor sjældent det er.

 

(forsættes nedenfor…)

HAR DU FÅET LÆRT LIDT OM POKEMON?
SÅ KOM FORBI SHOPPEN OG GLÆD NOGLE BØRN

SE PRODUKTER
SE PRODUKTER
SE PRODUKTER

Falske Kort (Engelske)

Som forældre til en Pokemon fan er du sikkert klar over at der findes falske Pokemon kort. Det er altid træls selv at forsyne ungerne med ægte kort, for så at få et falsk igen ved et byt, men hvordan spotter man lige et falsk kort. Det kan være svært at vurderer ægtheden af et Pokemon kort, i sær for børn.

Er der tale om meget dårlige replicates vil overfladen på kortet være mere plastik agtig, glimmer effekten vil være dårlig eller ikke eksisterende, og farverne bagpå off. Er der tale om lidt bedre efterligninger skal i kigge efter om skrifttypen på kortet er korrekt, samt om det er stavefejl, forkerte HP tal, eller om kortet burde være full art (rillet). Til sidste har ægte kort et lag sort papir mellem kortets to ydrelag. Det kan indimellem skimtes ved at kigge på kortet fra siden, men det kan være svært. Laget holder lys bedre tilbage end almindeligt papir, derfor vil lys skinne bedre gennem et uægte kort end et ægte. Men igen, det er svært at fastslå med mindre man har et direkte sammenligningsgrundlag med et kort man ved er uægte. Man ser ofte at et uægte kort et centreret forkert i forhold til billede og kant. Dette kan dog også forkomme på ægte kort som et almindelig fejlcut. Sælger nogen et lot hvor alle er fejlcentreret bør det dog få alarmklokkerne til at ringe.

Altså er faresignalerne:

  • Forkerte farver
  • Forkert overfalde
  • Forkert skrifttyper
  • Forkert kort data, som HP & Fravær af riller (full art kort)
  • Stavefejl
  •  Manglede sort papirlag mellem kortets to ydre lag
  •  – Fejlcentrering kan være en tegn, men findes også ved ægte kort
  •  

Falske Kort (Japanske)

Japanske kort er opbygget anderledes end de engelske. Den største forskel er naturligvis teksten, da denne er på Japansk. Bagsiden er ligeledes med et anderledes design, men man vil også opleve at kortets opbygning er anderledes end dets engelske modstykke. Japanske Pokemon kort indeholder IKKE det tidligere omtalte sorte mellemlag, hvilket betyder at lys-test & overrivning IKKE vil afslører et falsk japansk kort. Et falsk japansk kort kan kun ses ud fra, Fejl på kortet, Farver og vigtigst overfalde. Et falsk japansk Pokemon kort vil som ofte være coatet med plastik hvilket giver det et helt andet shine & følelse i hånden.

Hvad er mit Pokemon kort værd?

Vi får ofte spørgsmålet hvad et kort så er værd. Det er som udgangspunt svært for den nye samler (eller dennes forældre) at fastslå et korts værdi. Dette i sær fordi værdien afhænger utroligt meget af kortets sand. Et kort skal være i nærmest perfekt stand for ikke at tabe værdien – derfor anbefales det altid at opbevarer kortene i sleeves, som er små plastiklommer. Hvordan tjekker jeg om kortet er i perfekt stand? 
  • Er kortet ægte (se tidligere afsnit)?
  • Har kortet nogen former for ridser i holo-delen?
  • På bagsiden: Har kortet ridser?
  • På bagsiden: Har kortets kanter whitning – Hvide kanter?

  • Har kortet nogle buk, eller tidligere bug hvor kortet folder lidt efter dette (Creases) – Nedenfor ses eksempel på et dyrt kort der har har fået flere bøj (crease) og dermed ikke er noget værd

 

Mange sammenligner kortene med kort fra fx vores hjemmeside. Problemet heri at at man på siden ser prisen på det perfekte kort, hvorved man skal huske at tage højde for hvordan standen på ens eget kort er, i forhold hertil. Vi oplever hyppet at kort sammenlignes med gradede kort hvilket man aldrig vil kunne. Læs mere om, hvad er Pokemon kort kan være værd her.

Gradede Kort

Et gradet kort er et kort der har været forbi en virksomhed der har til formål at fastslå kortet værdi i forhold til dettes stand. Kortet iføres en plastikcase med kortets informationer, hvorved stand og værdi sikres. Jo bedre stand, desto bedre grade & dermed værdi. Der findes efterhånden mange forskellige gradings firmaer. I vores optik er de mest anerkendte PSA, CGC & Beckett. Grader man ved et mindre ankerkendt firma, er der sandsynlighed for at kortet ikke stiger alverden i værdi. For den nye samler har vi på shoppen en samling gradede kort til overkommendelige priser (ikke kortet nedenfor).

Blane's Charizard 2/132 1. edition 
Blane’s Charizard 2/132 1. edition

Jumbo/Big (Gx, Ex & Mega)

Disse kort er store Pokemon kort. De er ca. 2.5 gang større end alm. kort og bruges kun til at samle på. Disse finde i Gx, Ex, Mega, Full art & rainbow.

PÅ SIDEN HER ER DER ALTID VIST ET LILLE KORT VED SIDEN AF DET STORE JUMBO KORT

Kort oversigt

Pokemon kort listet fra dårligst til bedst – alle Pokemon kort typer findes i alm str & stor str:

Ex

Mega Ex

Gx & V

Gx, V & Vmax – Full art – Kort med riller. I børnetale omtalt som kradsekort, følekort, rørekort

Rainbow Gx & Vmax – Kort med regnbue farver

 

 

Stadig forvirret?

1. Fastslå først hvad dit barn brug for, og hvor billigt kan du slippe af sted med at købe.

 

2. Nybegynderen: Barnet taler kun om Holo/Glimmer kort – Køb da en pakke med Holo/glimmer, eller en blandet sammensat pakke.

 

3. Let Øvede / Øvede : Barnet går op i HP (Liv) – Køb da V, Gx eller Mega Ex. 

 

4. Meget Øvede: Barnet ønsker sig kort med riller, Rainbow kort & Full art. Begge typer har riller i overfladen. Eksempler her på: V, Gx & Ex (full art) & Vmax (Samt fra feb. 2022 V-Star).

 

5. Mega kort: Er der tale om de store jumbo kort, eller udviklede Pokemon benævnt med M foran navnet? (findes både som store og som små) (Kategorien: Jumbo)

 

Det er forskelligt hvor langt børnene er nået i udviklingen. Måske snakke de slet ikke om Gx/Ex også behøver du ikke begive dig ud på det endnu. Med Pokemon kort gælder, som med alt muligt andet, at nu højere pris-klasse nu bedre kort.